Waarom is de juiste manier van data ontsluiting belangrijk?


Data heb je nodig om tot een dashboard te komen. Gegevens moet ergens vandaan komen. Veelal hebben bedrijven allerlei bestanden met daarin de benodigde informatie op diverse locaties opgeslagen. Het ene bedrijf bijvoorbeeld in Excel, het andere bedrijf in diverse andere formats. 

Data ontsluiting is het toegankelijk en vindbaar maken van data. Zo zijn deze gegevens vervolgens te gebruiken voor de visualisatie. Het ontsluiten van data wordt vaak onderschat. De moeilijkheidsgraad zit in het verbinden van verschillende bronnen en het bij elkaar brengen van de data in een dashboard.

Wanneer bedrijven zelf aan de slag gaan met data ontsluiting en dashboards, dan blijkt uit de ervaring dat er te makkelijk wordt gedacht over het leggen van de verschillende connecties. Ze kunnen immers toch ook een connectie maken met een Excel bestand, waarom kan dit dan niet? Er blijkt nog steeds veel handwerk in te zetten door handmatig een uitdraai te maken. Dit levert zeker tijdswinst op, maar tegelijkertijd kost het ook nog te veel tijd. Wat nu als je die handeling ook wegneemt? Dat levert pas écht winst op. Die winst is te behalen door de juiste manier van data ontsluiting.

Naast tijdwinst is er nog meer voordeel wanneer de gegevens op een juiste manier worden ontsloten.


GEEN FOUTEN

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Het handmatig uploaden van de gegevens veroorzaakt altijd ergens een keer een fout. Door het automatiseren haal je die mogelijkheid er ieder geval tussen uit. 


Daarnaast scheelt het in mankracht. Je hebt tevens geen back-up meer nodig voor diegene die altijd werkt met de bestanden. 

UP TO DATE

De gegevens zijn meer up to date, want het is mogelijk vaker te refreshen. 

GEEN GEBRUIKERSFILTERS

Er zijn geen gebruikersfilters. Er komt niemand tussen middels een bepaalde handeling in de data, het handmatige is uit deze actie verdwenen. Dit betekent dat de gegevens ruwe data zijn en niet gefilterd. Hierdoor heb je één waarheid: “single point of truth”

FLEXIBELER

Je bent flexibeler in het doen van aanpassingen, omdat je de gehele gegevensbron ontsluit. Je kunt hierdoor ook later extra velden toevoegen en andere visualisaties maken. Een prima start voor je datacultuur.